Iron Plus
Iron Plus Calivita
Żelazo i witamina C
100 tabletek masa netto: 16,04 g
1 tabletka dziennie po posiłku.
Kupuj bez 33% marży ...więcej
CENA DETALICZNA 72.00 zł
CENA KLUBOWA 54.00 zł
Ilość w magazynie: 165
Iron Plus
Żelazo i witamina C
Sprawdź promocje na produkt Iron Plus
Bogactwo żelaza w najlepiej przyswajalnej formie chelatowej + witamina C, która zwiększa przyswajanie żelaza + bioflawonoidy z cytrusów. Źelazo korzystnie wpływa na odporność, pomaga m.in. w transporcie tlenu w organizmie, w prawidłowej produkcji krwinek czerwonych i hemoglobiny, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia,dba o prawidłowe funkcje poznawcze, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, jest niezbędne w procesie podziału komórek.
Komu szczególnie polecamy?
- Kobietom w wieku rozrodczym, narażonym na zwiększoną utratę krwi związaną z cyklem miesięcznym.
- Sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.
- Osobom chcącym wzmocnić swoją odporność.
- Osobom w celu zwiększenia sił witalnych.
- Osobom pozostającym na ścisłej diecie wegańskiej.
Suplement diety Iron Plus to tabletki zawierające żelazo w postaci chelatów, bioflawonoidy oraz witaminę C. Starannie dobrany zestaw składników wzmaga wchłanianie żelaza przez organizm.
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, koniecznym do syntezy hemoglobiny wchodzącej w skład krwinek czerwonych, mioglobiny (będącej czerwonym pigmentem mięśni) oraz niektórych enzymów.
Organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować, dlatego musimy dostarczać żelazo wraz z pożywieniem. Niestety, ale tylko około 6-10% z ogólnej ilości spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi. Stąd przy źle zbilansowanej diecie mogą powstawać jego niedobory, z którymi ostatnio spotykamy się dość często. Dlatego potrzebujemy żelaza w postaci suplementacji.
Łatwo możemy zrozumieć znaczenie żelaza, jeśli wiemy, że od niego przede wszystkim zależy ile tlenu dostanie nasz mózg, serce, wątroba, mięśnie i inne tkanki. Żelazo wspomaga wzrost, zwiększa zdolność przeciwstawiania się chorobom, usuwa zmęczenie, zapobiega powstawaniu anemii i przywraca naturalny kolor skórze. W ciągu miesiąca kobiety tracą prawie dwukrotnie więcej żelaza niż mężczyźni.
Żelazo i wapń to dwa składniki mineralne, których, jak wskazują badania, najbardziej brak w diecie kobiet. Zapotrzebowanie kobiety na żelazo to przeciętnie 15 mg dziennie, a kobiety w ciąży lub karmiącej piersią - nawet 30 mg dziennie. Jest niemal niemożliwe, żeby kobieta w ciąży otrzymała z pożywienia taką ilość żelaza, gdyż dobrze zrównoważona dieta w 1000 kalorii zawiera tylko 6 mg tego pierwiastka. Około 10-50% niemowląt, dzieci, nastolatek, kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, jak również pań w starszym wieku ma niedobór żelaza. Oznaki tego niedoboru u dzieci uwidaczniają się na ogół w postaci słabszej koncentracji, zmniejszenia koordynacji ruchów, możliwości uczenia się oraz obniżenia poziomu inteligencji.
Niedobór żelaza może spowodować rozdwajanie się końców włosów, łamliwość paznokci oraz zmęczenie i zawroty głowy.
Osoby wypijające duże ilości kawy i herbaty powinny mieć świadomość, że zawarte w tych napojach substancje mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Wrogami tego pierwiastka są również fosfoproteiny jajek oraz fityniany obecne w ziarnach pszenicy. Żelazo najlepiej jest przyjmować w formie chelatowej. Chelatowanie jest to proces, podczas którego pierwiastki są zmieniane w związki kompleksowe łatwo przyswajalne przez organizm. Podawanie składników mineralnych w formie chelatów aminokwasowych zwiększa stopień ich wchłaniania od trzech do dziesięciu razy.
Nowoczesne preparaty suplementujące żelazo, obok organicznego chelatu tego mikroelementu, zawierają też witaminę C i bioflawonoidy, które wspomagają przyswajanie żelaza przez organizm.
Jakie są objawy niedoboru żelaza w organizmie?
Wskazania:
Brak żelaza, odbija się na naszym samopoczuciu:- stałe zmęczenie,
- obniżenie sprawności fizycznej,
- zmniejszenia się koordynacji ruchowej,
- senność, zmniejszenie się uwagi koncentracji, utrudnione uczenie się i co za tym idzie obniżenie poziomu inteligencji u dzieci,
- niskorosłość, przewlekłe infekcje wirusowe oraz blednica,
- zmniejszenie apetytu, bóle głowy, osłabienie potencji, zaburzenia snu.
Rola i znaczenie żelaza w organizmie
Organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować, dlatego musimy dostarczać żelazo wraz z pożywieniem. Niestety, ale tylko około 6-10% z ogólnej ilości spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi. Stąd przy źle zbilansowanej diecie mogą powstawać jego niedobory, z którymi ostatnio spotykamy się dość często. Dlatego potrzebujemy żelaza w postaci suplementacji.
Łatwo możemy zrozumieć znaczenie żelaza, jeśli wiemy, że od niego przede wszystkim zależy ile tlenu dostanie nasz mózg, serce, wątroba, mięśnie i inne tkanki. Żelazo wspomaga wzrost, zwiększa zdolność przeciwstawiania się chorobom, usuwa zmęczenie, zapobiega powstawaniu anemii i przywraca naturalny kolor skórze. W ciągu miesiąca kobiety tracą prawie dwukrotnie więcej żelaza niż mężczyźni.
Żelazo i wapń to dwa składniki mineralne, których, jak wskazują badania, najbardziej brak w diecie kobiet. Zapotrzebowanie kobiety na żelazo to przeciętnie 15 mg dziennie, a kobiety w ciąży lub karmiącej piersią - nawet 30 mg dziennie. Jest niemal niemożliwe, żeby kobieta w ciąży otrzymała z pożywienia taką ilość żelaza, gdyż dobrze zrównoważona dieta w 1000 kalorii zawiera tylko 6 mg tego pierwiastka. Około 10-50% niemowląt, dzieci, nastolatek, kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, jak również pań w starszym wieku ma niedobór żelaza. Oznaki tego niedoboru u dzieci uwidaczniają się na ogół w postaci słabszej koncentracji, zmniejszenia koordynacji ruchów, możliwości uczenia się oraz obniżenia poziomu inteligencji.
Niedobór żelaza może spowodować rozdwajanie się końców włosów, łamliwość paznokci oraz zmęczenie i zawroty głowy.
Osoby wypijające duże ilości kawy i herbaty powinny mieć świadomość, że zawarte w tych napojach substancje mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Wrogami tego pierwiastka są również fosfoproteiny jajek oraz fityniany obecne w ziarnach pszenicy. Żelazo najlepiej jest przyjmować w formie chelatowej. Chelatowanie jest to proces, podczas którego pierwiastki są zmieniane w związki kompleksowe łatwo przyswajalne przez organizm. Podawanie składników mineralnych w formie chelatów aminokwasowych zwiększa stopień ich wchłaniania od trzech do dziesięciu razy.
Nowoczesne preparaty suplementujące żelazo, obok organicznego chelatu tego mikroelementu, zawierają też witaminę C i bioflawonoidy, które wspomagają przyswajanie żelaza przez organizm.
Iron Plus
100 tabletek masa netto: 16,04 g
Dawkowanie i sposób użycia:
1 tabletka dziennie po posiłku.
Skład:
Witamina C
30 mg
Żelazo 14 mg
Bioflawonoidy z cytrusów 10 mg
(50% hesperydyny) 5 mg
Żelazo 14 mg
Bioflawonoidy z cytrusów 10 mg
(50% hesperydyny) 5 mg
UWAGA!
Chociaż w organizmie zdrowego człowieka wchłanianie żelaza w znacznym stopniu zależy od aktualnych potrzeb organizmu, to jednak zażywanie zbyt dużej jego ilości może doprowadzić do choroby (hemochromatoza). Kobiety w ciąży i karmiące piersią zażywanie żelaza powinny skonsultować z lekarzem.
Chociaż w organizmie zdrowego człowieka wchłanianie żelaza w znacznym stopniu zależy od aktualnych potrzeb organizmu, to jednak zażywanie zbyt dużej jego ilości może doprowadzić do choroby (hemochromatoza). Kobiety w ciąży i karmiące piersią zażywanie żelaza powinny skonsultować z lekarzem.
Mężczyźni, którzy zażywają multiwitaminy, tylko przy stwierdzonym niedoborze żelaza powinni przyjmować dodatkowo jego preparaty. Organiczne związki żelaza można zażywać razem z witaminą E, a żadne z nich nie straci swojej wartości.
Przyswajanie żelaza pogarsza się przy schorzeniach reumatycznych, grzybiczych lub przewlekłej opryszczce. W takich przypadkach dzienną dawkę trzeba zwiększyć.
Według Journal of Orthomolecular Medicine, podczas infekcji bakteryjnych nie powinno się zażywać żelaza, gdyż bakteriom też jest ono potrzebne do rozwoju. Organizm podczas infekcji nie zużywa żelaza, lecz je przechowuje, a dopiero po ustąpieniu gorączki zaczyna je wchłaniać. Dlatego przyjmowanie żelaza należy wznowić dopiero po wyleczeniu. Większa zawartość żelaza w tkankach i narządach zwiększa powstawanie wolnych rodników, rośnie więc zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty.
Producent: Calivita®, 83 White Oak Drive, Berlin, Connecticut 06037, USA.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn.
Słowa kluczowe: Iron Plus, żelazo, osłabienie, zmęczenie, anemia, senność